Alkoholmentes koktél: ez a limonádé
Íme az alaprecet és néhány különleges limonádé.
Klasszikus - alaprecept
Fél citrom, fél narancs, 1 ek. cukor, 5 mentalevél, jégkocka
A citrom és a narancs levét hosszú pohárba kicsavarjuk, a cukorral és a mentával elkeverjük. Beledobunk 2-3 jégkockát és felöntjük vízzel.
Eper flip
10 dkg eper, 2 ek. porcukor, 1 ek. citromlé, zúzott jég, ásványvíz
Az epret összeturmixoljuk a porcukorral, a citromlével, hosszú poharakba töltjük, zúzott jéggel keverjük és felöntjük ásványvízzel.
Zöld citromos-bazsalikomos limonádé
1 lime, 5 dkg cukor, 1 maréknyi bazsalikomlevél
1. A lime-ot alaposan megmossuk, majd lereszeljük a héját. A levét kifacsarjuk, összekeverjük a reszelt héjával, a cukorral és 1 dl vízzel. Az egészet felforraljuk, majd alacsony lángon 5 percig gyöngyöztetjük. Közben a bazsalikomot alaposan leöblítjük, majd felaprítjuk és a sziruphoz adjuk, amit ekkor leveszünk a tűzről. Körülbelül egy órán át hagyjuk ázni a bazsalikomot, hogy átadja az ízét, majd leszűrjük. A szirupot ízlés szerinti mennyiségben szódával felöntve fogyasztjuk.
Rózsás limonádé
1 fej rózsaszín rózsa, 1 ek. cukor, 1 dl frissen facsart citromlé, A díszítéshez: rózsa, menta, citrom
Elkészítés
1. A rózsafejet alaposan megmossuk és a szirmokat lecsipkedjük. Ezután jól zárható, nagyobb edénybe tesszük és felöntjük 2,5 dl vízzel. A szirmokat elkeverjük és víz alá nyomjuk. Az edényt lefedjük és a szirmokat hideg helyen hagyjuk ázni 2 napon keresztül. Ezután leszűrjük, a szirmokat kicsavarjuk.
2. A léhez adjuk a cukrot és a citromlevet, majd addig keverjük, amíg a cukor teljesen felolvad. Belekeverünk néhány friss rózsaszirmot. Tetszés szerint citromkarikával és mentalevéllel tálaljuk.
Tipp: A rózsaszirmokat a jégkockákba is rejthetjük. Ehhez a rózsát megmossuk, szirmait lecsipkedjük, majd minden jégkockatartóba teszünk 1-2 darabot. Erre öntjük a vizet, majd így tesszük be a fagyasztóba.