Whisky vagy whiskey
Az alkohol lepárlását már az ókorban ismerték, Kínából érkezett Európába. A mai értelemben vett whiskyre utaló első írásos emlékek az 1500-as évekből származnak.
Whisky vagy whiskey
Vajon melyik az igazi? Mindkettő. A skót whisky malátából készül, az amerikai whiskey rozsból és kukoricából. A skótok is és az írek is esküdöznek, hogy övék az eredeti recept, de nem lehet igazságot tenni. A skótok már a VI. században űzték a mesterséget, de az írek se később kezdték. Utóbbiak egyébként elsősorban árpából főzik, még a kávét is ezzel ízesítik. Az mondják, nem olyan füstös, mint a skótoké. Amerikában 1784-ben készítettek először whiskey-t, Bourbon megyében, innen az ital másik neve: Bourbon (ejtsd börbön).
Öreg whisky
A skót malátawhisky más fajtával nem kevert, egyedi desztillációval készült, közvetlenül a hordóból palackozott whisky. A malátawhisky különlegességét a kisebb sorozatszám és a termék egyedisége adja. Ízét a hordó típusa, a lepárló mérete és formája, a tőzeg használata, az érlelési idő és a mikroklíma határozza meg. Ezt a whiskyt hosszabb ideig érlelik is.
A blended (kevert) whisky
Maláta- és gabonawhisky keveréke. A blending-et avagy keverést a Master Blender irányítja és ellenőrzi. Az ő érzékeire hagyatkoznak, hogy az adott blended whisky mindig ugyanolyan karakterű, színű legyen. A keverés titkos receptek alapján történik, melyet csak a Master Blender és egyetlen tanítványa a Blender ismernek. A különböző évjáratokból származó alapanyagok természetesen befolyásolják a végeredményt, így íze kissé változhat, minősége sosem.
Ezért érdemes Skóciába utazni!
Skócia időjárása nem nevezhető barátságosnak. A vendégszeretet és a nemes skót whisky mégis odacsábítja a kirándulókat. Azt mondják, hagyatkozzunk a helyiek tanácsaira, és ne (csak) az ismert márkákat kóstoljuk. A hivatalos előírás szerint csak a Skóciában előállított, és legalább 3 évig és egy napig ott érlelt whiskyt lehet skót whiskynek nevezni.
Az igazi skót whisky előállításához természetes alapanyagok szükségesek: árpa, élesztő, tőzeg és tűz a szárításhoz, forrásvíz és tiszta levegő az érleléshez. A gyártási folyamatok, amelyekkel a három alapvető összetevőből, árpából, élesztőből és vízből, maláta és gabona whisky-k készülnek évszázados hagyományok és modern technológia párosításával alakultak ki.
Whisky-s koktélokért nézd meg a receptek rovatunkat!
A Mit eszik az ország? a mérsékelt alkoholfogyasztás elkötelezett híve.